یکی از ابداعات مهم و نوآورانه در صنعت نان، معرفی کارتخوان مخصوص نانواییها بوده است که بهطور گسترده ای در اوایل سال ۱۴۰۱ بهصورت آزمایشی در استان زنجان مورد استفاده قرار گرفت. هدف اصلی از این طرح، جلوگیری از هدررفت آرد، قاچاق آرد و کاهش فعالیتهای دلالان در معاملات آرد بوده است.
این طرح که ابتدا از زنجان آغاز شد، به مراجعان نانواییها وظیفه داد تا برای خرید نان از کارت عابربانک استفاده کنند و خرید نان با کارت عابربانک امکانپذیر نباشد. این روش موجب شده است که دولت بتواند نظارت دقیقتری بر روی فروش نان و میزان مصرف آرد داشته باشد و یارانهها را مستقیماً به حساب نانوایان واریز نماید.
در این سیستم، از دستگاههای کارتخوان سیار استفاده میشود که قابلیت نصب و حمل در تمامی مکانهای نانوایی را دارند. این دستگاهها که از مواد با کیفیت ساخته شدهاند، کاربردی و ساده بوده و افراد بیسواد نیز قادر به استفاده از آنها هستند. همچنین، با نصب نرمافزار اندروید، این دستگاهها بهروزرسانیهای لازم را دریافت میکنند و دارای باتری قوی هستند که در صورت قطعی برق، فرآیند پخت و فروش نان را بدون مشکلی ادامه میدهند.
از جمله ویژگیهای این دستگاهها، پشتیبانی از تمامی کارتهای عضو شبکه شتاب و وجود حافظه جهت ذخیره و بررسی تراکنشهای مالی است. همچنین، این دستگاهها امکان چاپ و ارائه رسید کاغذی را دارا بوده و این امر میتواند در زمان شلوغی بهعنوان مستند پرداخت توسط مشتریان استفاده شود.
با معرفی دستگاه کارتخوان نانوایی، میتوان بهطور موثری با فروش آرد آزاد و قاچاق مبارزه کرد. قبل از این طرح، برخی از نانوایان بهدلیل افزایش سود، آرد یارانهای را بهصورت آزاد فروخته و سود خود را افزایش میدادند. این امر منجر به افزایش قیمت نان و فشار بر دولت میشد. همچنین، برخی از نانوایان بهدلیل مازاد پخت نان، ضایعات آن را به گاوداریها میفروختند و این موضوع نیز با معرفی دستگاه کارتخوان نانوایی بهطور قابل توجهی کاهش مییابد.
بهطور کلی، معرفی کارتخوان مخصوص نانواییها علاوه بر بهبود نظام پرداخت در صنعت نان، منجر به کاهش هدررفت آرد، مبارزه با قاچاق آرد، و بهبود کیفیت نان میشود. این اقدام نهتنها در جهت مدیریت بهتر منابع ملی و افزایش کیفیت زندگی مردم بلکه در جهت رسیدن به خودکفایی در زمینه گندم و آرد اهمیت دارد.